U Kinu Valli održana emotivna premijera dokumentarnog filma „Skriveni pupoljci boljeg društva“

U petak, 02.12.2022. godine održana je premijera kratkog dokumentarnog filma “Skriveni pupoljci boljeg društva”. Dokumentarni film nastao je u okviru ESF projekta „Razvoj i podrška razvoju održivih modela zapošljavanja ranjivih skupina na Urbanom području Pula“ te tematizira problematiku zapošljavanja osoba s invaliditetom. Dokumentarac nastoji senzibilizirati širu javnost, posebice poslodavce, o mogućnostima i važnosti zapošljavanja osoba iz ranjivih skupina, a i ujedno po tom pitanju ohrabriti i same osobe koje pripadaju ranjivim skupinama, u ovom slučaju osobe s invaliditetom.

Priče ispričane od strane samih aktera, osoba s invaliditetom (Jelena Vuković, Emilio Zonta, Lorena Buić, Silvija Mulaček, Daniela Maretić Igić, Jadran Balenović, Alma Zulim), govore o njihovim razmišljanjima, radu, poteškoćama, ali i prilikama koje su dobili te dočaravaju važnost ove teme, ali i svjedoče o potencijalu koji postoji, a koji nažalost nije u potpunosti iskorišten.

Prisutne je na početku pozdravila Ivona Močenić, zamjenica Gradonačelnika Grada Pule, koja je zahvalila svima koji su na bilo koji način doprinijeli dokumentarnom filmu te je izrazila ponos što se njegova premijera odvija upravo u pulskom Kinu Valli. Nakon projekcije filma, župan Istarske županije, Boris Miletić čestitao je na inicijativi da se putem ovog dokumentarnog filma kod pojedinaca pokuša ukloniti predrasude te je izjavio kako ga smatra vrlo poticajnim za one poslodavce koji će u budućnosti razmišljati o zapošljavanju pripadnika ranjivih skupina.

Dokumentarni film su izradili: Darko Privrat (snimatelj i scenarij), Hugo Vojak (snimatelj), Lovro Buva (redatelj i montažer), Sandrino Požežanec (animacija), Bojan Kondres (obrada zvuka), dok je naraciju odradio Ivica Gunjača.

„Intencija je da ovaj dokumentarni film pogleda što više ljudi, i u ostalim gradovima naše zemlje, posebno u našoj županiji, a to nam je sljedeći korak“ rekla je upraviteljica Zaklade Istra-Fondazione Istria, Helga Možé.

U svojem obraćanju publici, Darko Privrat se emotivno zahvalio akterima dokumentarnog filma što su s njim podijelili svoje životne priče i na taj mu način pomogli da se i sam osvijesti po pitanju osoba s invaliditetom i poteškoća s kojima se one susreću, te na tome što su u njemu pobudili potrebu da nastavi poduzimati ono što može da se situacija promijeni nabolje.

Lovro Buva, redatelj filma, sažeo je bit dokumentarnog filma izjavivši kako ćemo bolje društvo postati tek onda kada shvatimo potencijal koji imaju osobe s invaliditetom.

Kao zahvala za njihov doprinos dokumentarnom filmu „glumcima“ su simbolično uručene crvene ruže, simboli njihove borbe i uspjeha da postanu jednakovrijedni članovi društva, te USB s dokumentarnim filmom kao trajna uspomena na njihovo sudjelovanje.

Akteri su se i sami obratili publici te je tako Jelena Vuković zahvalila snimateljskoj ekipi na prilici da pokaže kako osobe s invaliditetom nisu manje vrijedni članovi društva, na što se nadovezao i Emilio Zonta koji je je izjavio kako nema toga što osoba ne može, neovisno o poteškoćama koje ima, samo se treba pružiti priliku te će se poslodavci pozitivno iznenaditi. Na tragu toga, Lorena Buić je rekla kako će onda kada se osvijeste, poslodavci zapravo biti na dobitku, dok je Alma Zulim zahvalila na prilici da bude dio ovog dokumentarnog filma koji smatra velikim iskorakom prema osvještavanju pojedinaca i poslodavaca. Silvija Mulaček i Jadran Balenović iskoristili su priliku da izraze veliku zahvalnost svojim poslodavcima koji su im omogućili da rade i budu samostalni te da se osjećaju korisnim članovima društva.

Vrlo lijep i emotivan događaj koji je okupio ljude koji teže ka boljem i inkluzivnijem društvu. U konačnici, kao što i sam dokumentarni film poručuje: „Nemojmo zalijevati korov predrasuda, potencijal osoba s invaliditetom u Hrvatskoj gotovo je neotkriven, ali kada se otkrije postat će pupoljak boljeg društva.”.

Projekt, ukupne vrijednosti 2.201.232,00 kn, u cijelosti je financiran iz Europskog socijalnog fonda kroz Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali, a u sklopu Integriranih teritorijalnih ulaganja (ITU mehanizma) za Urbano područje Pula. Nositelj projekta je Općina Marčana, a partneri su: Zaklada za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva, Udruga slijepih Istarske županije, Udruga gluhih i nagluhih Istarske županije, Udruga osoba s intelektualnim teškoćama Istre, Društvo multiple skleroze Istarske županije, Udruga cerebralne paralize Istarske županije. Davatelj financijske potpore je Europski socijalni fond, a projekt traje od 28.5.2021. do 28.5.2023. te se provodi na Urbanom području Pula.